Dammsugning eller utevistelse?

Jag tycker att det är ett stort problem att kommunen inte ser investeringar som just investeringar – vi betraktar dem som kostnader. Eftersom jag fått för mig att personalen skulle få mer tid för de äldre om vi  investerade i självgående dammsugare i äldrevården tar jag det som exempel.

Jag tror att man kan utgå från att det läggs i genomsnitt åtminstone 15 minuter om dagen på dammsugning, per avdelning på kommunens vårdboenden (sedan tillkommer all hemservice, men den räknar jag inte på här). Alla äldre får självklart inte dammsuget varje dag, men med cirka 8 boende per avdelning och städning varannan vecka så borde ungefär 15 minuter vara rimligt.

Jag utgår från att det finns cirka 125 avdelningar på särskilt boende för äldre i Örebro kommun (har inte tillgång till siffrorna just nu men räknar så här: drygt 1000 boendeplatser totalt i Örebro, cirka 8 boende per avdelning = 125 avdelningar).

Per år blir läggs i så fall 11 406 timmar på dammsugning varje år (15 minuter per dag på 125 avdelningar  = 1875 minuter/dag, 1875 minuter * 365 dagar per år = 684 375 minuter per år, 684 375 minuter/60 minuter per timme = 11406 timmar per år)

Snittkostnaden per timme är 148 kronor (har räknat på den genomsnittliga lönen för en undersköterska 2007: 18500, omräknat till timkostnad: 18 500kr/175*1,40=148 kronor/timme)

Utifrån detta skulle kommunen spara cirka 1,7 miljoner kronor per år. Om vi nu räknar på att varje dammsugare kostar 10 000 kronor (vilket de inte gör – särskilt inte om man köper in 125 samtidigt…) innebär det en kostnad på 1 250 000 kronor

Därmed tjänar vi alltså 450 000 kronor redan första året. Även om vi tar hela kostnaden varje år. Fast egentligen bör man ju räkna på en avskrivningstid på åtminstone 5 år, vilket innebär en kostnad på 250 000 kronor per år. Med andra ord en besparing på 1 450 000 kronor per år.

Verkar det vara en investering som vi inte har råd med?

Det finns självklart åtminstone ett tiotal invändningar mot min beräkning ovan: Jag har för tillfället inte tillgång till exakta uppgifter på antalet avdelningar och på samma sätt är det med den exakta kostnaden per timme i örebro. Och dessutom är det självklart inte möjligt att – utan omorganisationer – bara spara 15 minuter per dag på varje avdelning. Fast å andra sidan finns det självgående dammsugare som bara kostar cirka 5 000 kronor och med tanke på det pris man borde kunna få när man köper in 125 stycken så…

I det här fallet så var självgående dammsugare mest ett exempel för att illustrera att en investering faktiskt kan tjäna pengar åt kommunen – och därmed inte borde stoppas för att den överskrider kommunens ”ram för investeringar”.

Men idén om självgående dammsugare tycker jag i och för sig borde prövas alldeles oavsett om det ger en kostnadsreducering eller inte. För det kanske inte är för att spara pengar vi ska automatisera dammsugningen – det kanske är för att skapa mer utrymme för utevistelser, aktiviteter eller annat som är avgörande för att förebygga sjukdomar och för att bevara hälsan? Om självgående dammsugare kostar 1,25 miljoner kronor i investering och ger mer tid för att ta hand om de äldre – borde vi inte fundera på den investeringen då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *